Vård och omsorg

Boendes livskvalitet ska präglas av trygghet, omtanke och glädje

Vård och omsorg

Nockebyhöjdens vård- och omsorgsboende invigdes 1981 och ligger i anslutning till Nockebyhus i natursköna Bromma.

Vård- och omsorgsboendet utgår från människans olika behov med en empatisk människosyn som tar tillvara boendes och anhörigas tankar, känslor och behov. Vårt mål är att den boendes livskvalitet ska präglas av trygghet, omtanke och glädje genom personalens personliga bemötande och kompetens.

Nockebyhöjden har möjlighet att, efter biståndsbeslut, ta emot 67 personer. Här finns fem avdelningar med demensinriktning för 47 personer och en avdelning för somatiskt boende för 20 personer.

SVPH är Silviacertifierade hos Stiftelsen Silviahemmet.

vård och omsorg SVPH. samtal mellan kvinna och medarbetare.

Miljö, aktiviteter och måltider

Dagverksamhet

Miljö – På varje våning finns gemensamt vardagsrum, matsal och kök. Ett större sällskapsrum finns för underhållning, gymnastik och andra utrymmeskrävande aktiviteter. Vi har flera lättillgängliga uteplatser och trevliga promenadvägar nära naturen. På den stora uteplatsen planterar vi blommor och grönsaker, boende och personal tillsammans.

Samtliga boende har tillgång till stimulans, träning och samvaro utifrån personens egna förutsättningar och önskemål. Arbetsterapeut och fysioterapeut leder bland annat sång- och musikstunder, bakning, dansterapi, frågesport, boule, sittgympa, högläsning och annan fysisk aktivitet och träning som utgår från den boendes egen förmåga. Vi lagar lunch och tillsammans äter vi det som vi lagat, vi bakar med efterföljande café, vi sår, planterar, vårdar och skördar i vår trädgård. Vi uppmärksammar helger och högtider. Vi ordnar grillfester, fredagsdrink och andra festligheter efter säsong.

Aktiviteter – Det finns ett flertal uteplatser och promenadstråk. Den som vill kan alltid få komma ut i friska luften. I september 2022 invigdes utomhusgymmet med redskap som är anpassade för de boende och i juni 2023 invigdes Skogspromenaden med spänger anpassade för alla oavsett behov av gånghjälpmedel.

Aktiviteterna erbjuder möjlighet att ge dagen ett meningsfullt innehåll. De ska vara begripliga och hanterbara och erbjuda stimulans, utmaning eller igenkänning och ge en känsla av välbefinnande. Kanske det viktigaste är att de erbjuder möjlighet att träffas och göra något tillsammans med andra, till skratt och glädje, till samtal eller bara tyst samvaro.

Måltider – Måltiderna är ett viktigt inslag under veckans alla dagar. De erbjuder tillfälle till lugn samvaro men också till mycket skratt och samtal. Måltiderna får ta tid. Personalen äter tillsammans med de boende och finns till hands vid bordet för hjälp och stöd. Maten tillagas i Nockebyhus kök av egna kockar och är säsongsanpassad. Det finns olika rätter att välja mellan och vid behov anpassas kosten individuellt.

Vi eftersträvar en hemlik och inbjudande miljö. Under helgerna dukas det extra fint och vid högtider, såsom den årliga Nobellunchen, serveras vin för den som önskar.

Närstående ges möjlighet att äta tillsammans med sin anhörig. Vi kan då beställa en extra portion till en rimlig kostnad för den närstående. Personalen behöver veta detta i förväg och matkupongen kan köpas på administrationen vardagar kl 7.30-16.
Matsedel vecka 39 Nockebyhöjden
Matsedel vecka 40 Nockebyhöjden

Frukost serveras mellan kl. 8 – 10.
Lunch serveras kl. 13.00.
Middag serveras kl. 17.30.

Vi ser gärna att besök undviks under måltiderna utom när måltiden äts tillsammans med anhörig.

Nyhetsbrev – Läs det senaste nyhetsbrevet från arbetsterapin:
Månadsbrev Augusti 2023 från Arbetsterapin

Dagverksamhet

I anslutning till Nockebyhöjden ligger dagverksamheten, som öppnades i december 2022 och vänder sig till personer med demens som bor hemma. Dagverksamheten är öppen måndag-fredag (ej röda dagar) kl 9 – 15 och tar emot upp till 15 personer.

Drottning Silvia invigde verksamheten vid ett besök i början av februari.

Foto: Yanan Li

Bemanningen består av tre undersköteskor där minst en av dem har specialist- eller påbyggnadsutbildning inom demens. En av vård- och omsorgsboendets sjuksköterskor är medicinskt ansvarig dagtid och dessutom finns fysioterapeut i nära anslutning till dagverksamheten.

Beslut från biståndshandläggare behövs för att kunna komma till dagverksamheten.

Mer information lämnas av chefen och biträdande chefen för vård- och omsorgsavdelningen, se kontaktuppgifter nedan.

Kontakta oss

Ledning
Chef för vård- och omsorgsavdelningen Dinka Bilic
e-post: dinka.bilic(at)svph.se
tfn 08-579 777 41

Biträdande chef för vård- och omsorgsavdelningen Johanna Hansson
e-post: johanna.hansson(at)svph.se
tfn 08-579 777 42

Schwerinska huset:
Våning 1 08-579 777 51
Våning 2 08-572 777 52
Våning 3 08-579 777 97

Julinska huset:
Bottenvåning 08-579 777 91
Våning 1 08-579 777 92
Våning 2 08-579 777 93

Terapeuter:
Fysioterapeut 070 418 00 37 / 070 418 00 53
Arbetsterapeut 070 418 00 51

Besöksadress:
Nockebyhöjdens vård- och omsorgsboende
Backskåran 9
168 40 Bromma
Växel: 08-579 777 00

Extern service
Nockebyhöjdens vård- och omsorgsboende har även tillgång till tjänster från externa utförare. Bokning sker i första hand genom personalen på respektive våning, men det går också bra att ringa direkt.

Medicinsk fotvård 070 754 14 55
Hårvård/frisör (tisdag och fredag) 076 264 15 04
Medicinsk massage 070 794 20 71
Bibliotekarie (onsdagar) 08-579 777 27.

Bibliotekarien gör besök hemma hos de boende som så önskar. Det finns också möjlighet att besöka stadsbibliotekets filial i Nockebyhus tillsammans med personalen.

Så här söker du plats

Vill du ställa dig i kö för boende hos Nockebyhöjden gör du det via din stadsdels/kommuns biståndshandläggare när du har fått ett biståndsbeslut.

Ansökningsprocessen sker i fyra steg: Ansökan – Beslut – Välj boende – Inflyttning. Läs mer om de olika stegen:

  • Steg 1 Ansökan – För att göra en ansökan om plats på ett särskilt boende kontaktar du biståndshandläggare i den kommun du är skriven i.
  • Steg 2 Beslut – När du fått ditt beslut från kommunen, väljer du boende. 
  • Steg 3 Välj boende – Lämna ditt besked till din biståndshandläggare när du har valt ditt boende.
  • Steg 4 Inflyttning – Om du har fått ett erbjudande om plats på Nockebyhöjden tar du kontakt med oss för vidare planering.

 

Vad kostar det att bo?

Den avgift som du betalar består av hyra, omsorg och måltider. Här kan du läsa mer om avgiften.

Hyra – Hyran varierar beroende på hur stort rummet är. Storlekarna är mellan 24 – 61 kvm med en ungefärlig månadskostnad från 6000 – 12 000kr. De flesta lägenheterna är mellan 27 – 30 kvm. För att få en exakt summa tar du kontakt med någon av de ansvariga cheferna.

Du kan ansöka om bostadstillägg för din bostadskostnad om du har hög hyra och låg pension.

Måltider – I måltidsavgiften ingår frukost, lunch, middag samt mellan- och kvällsmål. SVPH erbjuder även specialkost samt möjlighet att välja mellan alternativa rätter varje dag. Vid högtider eller andra särskilda tillfällen brukar vi servera en trerättersmeny med ett glas vin eller öl för den som önskar.

Omsorgsavgift – Du betalar en avgift för den vård och omsorg som du får på äldreboendet vilken inkluderar tillgång till personal dygnet runt.  Det är kommunen som beslutar om din omsorgsavgift, och den beräknas individuellt, grundat på din pension och eventuella bidrag.

Övrigt – Kostnader för hygienartiklar och mediciner tillkommer.

För att ta reda på vad som gäller för just dig, kontakta din biståndshandläggare.

Vanliga frågor och svar

Hur gör jag för att få en plats hos Nockebyhöjden?

Se ovan. Rubrik ”Så här söker du plats”

    Vad kostar det att bo på Nockebyhöjden?

    Se ovan. Rubrik ”Vad kostar det att bo”.

    Vad behöver jag tänka på inför flytten?

    ·       Adressändra.

    ·       Flytta telefonabonnemang.

    ·       Teckna hemförsäkring.

    ·       Boendet är rökfritt och det är endast tillåtet att röka utomhus.

    ·       Ta med eget täcke och kudde.

    ·       Ta med kläder.

    ·       Ta med egna möbler (säng, madrass, sängkläder och handdukar ingår).

    Vem lagar maten till Nockebyhöjden?

    Lunch och middag lagas i SVPH:s storkök på Nockebyhus.

    Vilka aktiviteter erbjuds?

    Vanligt förekommande aktiviteter är;

    Utevistelse, promenader, musikstunder och dans med artister, trädgårdspyssel, hantverk, träning i gymnastikrummet, bakning, högläsning, filmvisning. Vi firar tillsammans högtider såsom midsommar, kräftskiva, oktoberfest, Nobelmiddag och mycket mer. Under hösten 2022 invigde vi också vårt fina utegym som finns beläget på en av alla våra terrasser på markplan. Läs mer om detta i våra månadsbrev: Månadsbrev Nockebyhöjden arbetsterapin September 2022

    Får jag bo kvar även om mitt vårdbehov ökar?

    Ja, det får du. Vi anpassar vården och omsorgen efter dina behov.

    Hur fungerar det med besökstider eller om jag vill åka bort över en eller ett par dagar?

    När du bor på Nockebyhöjden så är detta ditt hem. Det finns inga regler kring när du kan ta emot besök av dina närstående men vi uppskattar om besöks undviks i samband med den tidpunkt då måltiderna serveras. För mer information om detta så tas kontakt med respektive avdelning.

    Om du vill åka iväg och till exempel hälsa på dina närstående så tar du kontakt med personalen som är behjälplig i planeringen av detta.

    Får husdjur vistas på Nockebyhöjden?

    Som boende hos oss får du inte ta med eget husdjur. Däremot om dina närstående kommer på besök med en hund så kan det gå bra förutsatt att den är kopplad och under uppsikt av sin ägare inne i ditt rum.

    Var hittar jag kontaktuppgifter till Nockebyhöjden?

    Se ovan, under ”Kontakta oss”