Intervjuer med våra hyresgäster

Monica och Louise ansvarar för den årliga Vårsalongen i Nockebyhus. Där får hyresgästerna visar upp sina konstverk för varandra under trivsamma former, en uppskattad aktivitet i seniorboendet.


Namn: Leif Åkerblom
Hyresgäst i Nockebyhus

“Jag och min fru flyttade till Nockebyhus för nästan exakt 10 år sedan och trivdes bra redan från början. Vi fick kännedom om SVPH dels genom att de som vi köpte vår villa av, flyttade in till Nockebyhus när det var nybyggt 1977, dels genom att vi hade goda vänner som bodde här och rekommenderade oss att flytta hit”, berättar Leif Åkerblom.

” När min fru sedan blev sjuk och avled 2014, kändes det också tryggt att finnas i det sociala nätverk som erbjuds. Att varje dag ha den gemensamma måltiden i restaurangen, där man träffas och umgås betyder oerhört mycket”, säger Leif.

“De som flyttar in hos SVPH måste tycka om att ha människor omkring sig och finnas i ett socialt sammanhang”, avslutar han.


Namn: Disa Byman
Hyresgäst i Fredhällshusen

“Jag har bott i Fredhällshusen i fyra och ett halvt år”, berättar Disa Byman. “Som nyinflyttad har jag aldrig känt mig så välkomnad av dem som redan bodde här. Det är en trevlig och vänlig stämning. Samtidigt finns stor respekt för integriteten.”

En regel i samtliga anläggningar är att man inte ringer på hos varandra utan att ha ringt eller kommit överens med personen innan.

“Den som inte tycker om att umgås med människor bör välja ett annat boende”, säger Disa.

“Vi andra trivs ihop och spelar bridge, boule, biljard tillsammans när vi inte ordnar utflykter, teaterbesök eller föreläsningar.”


Namn: Birgitta Lindblad
Hyresgäst i Nockebyhem

“Jag hade tittat på fler seniorboenden innan jag bestämde mig för att flytta hit för sex år sedan”, säger Birgitta Lindblad. Då hade hon besökt Nockebyhem redan på 1970-talet med sin svärmor och dessutom besökt vänner som redan bodde här.

“Jag minns att tredje dagen sedan jag flyttat in blev jag omringad av hyresgäster i matsalen som hälsade mig välkommen. Och så fick jag frågan som ställs till de flesta som flyttar in, nämligen: Spelar du bridge? Så efter 40 års uppehåll har jag börjat spela igen och tycker det är väldigt roligt.”

“Det bästa med att bo här är dels de gemensamma måltiderna, som är betydelsefulla och det sociala navet, dels att det finns så många aktiviteter att välja mellan. Det finns alltid några som delar samma intresse oavsett om det är boule, bridge, handarbete, fransk konversation eller släktforskning”, avslutar Birgitta.

SVPH