Intervjuer med våra hyresgäster

Den årliga boulekampen mellan Nockebyhus och Fredhällshusen. Här träffas hyresgäster från våra tre seniorboenden antingen som spelare eller som åskådare.


Namn: Harriet och Per Jancke
Hyresgäster i Fredhällshusen

– Samma år som vi fyllde 70, jag på våren och Harriet på hösten, flyttade vi in i Fredhällshusen, säger Per Jancke, som bott där i drygt fyra år. Jag har dessutom tidigare erfarenhet av Fredhällshusen eftersom min mamma bodde här innan det blev seniorboende.
Bägge lyfter fram förmånen med att bo i den fina gemenskap som finns i Fredhällshusen, samtidigt som det är viktigt att man träffar vänner och är engagerad även utanför seniorboendet.
– Jag var nog litet skeptisk först, men nu stortrivs jag här, säger Harriet.
– Att få äta måltider tillsammans med andra, att möta personal och hyresgäster varje dag i korridorerna och se att alla verkar trivas och må bra betyder mycket, säger Per Jancke.
Båda är engagerade i olika aktiviteter i Fredhällshusen men bidrar på litet olika sätt.
– Jag deltar och Harriet är med och arbetar, säger Per. Det är fantastiskt med så många olika hyresgäster som har kontakter inom en mängd områden och får hit intressanta föreläsare. I december kommer Barbro Westerholm och tidigare har bland annat Arne Ljungqvist varit här, säger han.
Blomstergruppen, föreläsningar från när-och fjärran samt konstgruppen är några av de aktiviteter som Harriet är med i. Dessutom skriver hon referat till den interna tidningen Magasinet som helt och hållet sköts av hyresgästerna.
– Senare idag ska jag ut med konstgruppen på en guidad visning av utställningen på Liljevalchs konsthall, säger Harriet som nyss kommit hem från en resa till Finland.


Namn: Carin och Gustaf Gustafsson
Hyresgäster i Nockebyhem

– Vi flyttade in i Nockebyhem i mars 2006. Då var vi i 60-årsåldern, alltså relativt unga, berättar Carin Gustafsson.

De hade fått kännedom om seniorboendet via goda vänner som de besökt i Nockebyhem och uppfattat att det var ett trevligt ”kollektiv” i fin miljö och med social samvaro.

– Nu har vi bott här i 12 år och trivs fortfarande, säger Gustaf som bl.a. varit både sekreterare och ordförande i hyresgästernas förtroenderåd. Numera ägnar han fritiden åt långa promenader med stavar på mornarna samt golf ute på Mälaröarna, där han är medlem i Herrkommitténs styrelse.

Både Carin och Gustaf är engagerade i den dagliga verksamheten tillsammans med och för hyresgästerna i Nockebyhem.

– Vi har arrangerat fester och middagar och jag är engagerad i onsdagskaffet och pubkvällarna, berättar Carin, som däremellan hinner med att både träna gympa och delta i en bokklubb. Att läsa är ett stort intresse. Jag har också varit aktiv i nöjeskommittén.

Gustaf avslutar med att säga att ”vi bor i Sveriges bästa seniorboende”.

– Här upplever vi en god ”familjeanda” med de gemensamma måltiderna och aktiviteter i ändamålsenliga lokaler.


Namn: Marianne och Ola Jörnstedt
Hyresgäsert i Nockebyhus

– Vi har bott åtta år i Nockebyhus och trivs mycket bra här, säger Marianne och Ola Jörnstedt, som flyttade in hos SVPH när de var 68 respektive 70 år gamla.

Båda framhåller värdet av att bo i en social gemenskap där hyresgästerna själv står för arrangemang och aktiviteter. Just nu funderar Ola på om det finns intresse för fler av hyresgästerna i Nockebyhus att åka långfärdsskridskor.

– Hela Mälaren ligger ju framför våra fötter och ibland är den välfrusen, säger han.

Han leder sedan många år tillbaka gruppen med fågelskådning med tre promenader om året i såväl närområdet som litet längre resor inom länet.

– Vi har en botaniker som följer med ibland och kan berätta om vilka blommor och växter vi ser längs vägen, ett fint mervärde, säger Ola.

Marianne tycker om att spela bridge, simma och läsa och har nyligen provat på att spela boule.

Båda två poängterar också att man måste vara social och tycka om att bo i en gemenskap med andra samtidigt som det är viktigt att behålla sina andra vänner och kontakter.

SVPH