Frågor och svar

Välj kategori

Frågor angående hemtjänst

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv klarar av din vardag har du rätt till hemtjänst – från hjälp med enklare sysslor några timmar per månad, till omfattande omsorg flera gånger om dygnet – utifrån dina individuella behov.

Hemtjänsten består dels av serviceinsatser som till exempel städning, matlagning och tvätt, dels av personlig omvårdnad som till exempel hjälp att duscha, byta om och förflytta sig. Vilken hjälp du har rätt till framgår i biståndsbeslutet.

För att få hemtjänst krävs ett biståndsbeslut från din stadsdel. En handläggare utreder dina behov av hemtjänst och fattar ett biståndsbeslut om vilken hjälp du har rätt till.

Avgiften för hemtjänsten beror på dina inkomster och tillgångar (till exempel pension och annat sparande), din bostadskostnad och vilken slags hjälp du behöver. Maxavgiften, oavsett vad du har för inkomst och tillgångar, är 2 359 kronor i månaden (2023).

När du fått ditt biståndsbeslut kan du själv välja vem du vill ska utföra hemtjänsten. Vi hoppas förstås att du väljer oss. Din biståndshandläggare måste hålla sig neutral och får inte rekommendera eller premiera någon särskild utförare.

Frågor angående lägenheter

Våra seniorlägenheter är avsedda för personer över 55 år men barn, vänner och anhöriga är självklart välkomna att hälsa på.

Du får inte hysa husdjur i lägenheten, däremot är husdjur välkomna på tillfälligt besök.

När du har skrivit kontrakt med oss och flyttat in kan du ställa dig i kö för garage eller parkeringsplats. Hos SVPH Fredhäll finns endast utomhusparkering och hos SVPH Bromma Strand endast garageplatser.

I Nockebyhus och Bromma Strand har alla lägenheter balkong eller uteplats. I Fredhällshusen finns ett fåtal lägenheter med balkong.

Ja, det finns hiss i alla SVPH:s anläggningar.

Det varierar men i genomsnitt förmedlas 25 till 30 lägenheter varje år.

Ja, vi ser helst att du har deltagit i en informationsträff eller informationsvisning någon gång under de senaste åren.

I totalhyran ingår middag varje dag i våra restauranger. Möjlighet till ett mindre avdrag finns om du är borta minst fem sammanhängande dagar och högst 60 dagar per kalenderår.

Vi har lägenheter avsedda för en person som är mellan 31 och 50 kvm och lägenheter som är avsedda för två personer som är mellan 50 och 93 kvm. Storlekarna skiftar mellan de olika anläggningarna.

Hos SVPH betalar du en total hyra som består av grundhyra för lägenheten samt lägenhets- och personservice. I totalhyran ingår bland annat middag varje dag i våra restauranger och massor av möjligheter i form av sociala, kulturella och fysiska aktiviteter. Här kan du se Exempel på totalhyror från april 2024för olika lägenhetsstorlekar i de olika senioranläggningarna.
För mer information om totalhyran kan du kontakta boansok@svph.se.

Vi bjuder in ett begränsat antal personer av dem som anmält intresse och har längst kötid.

Om du har en sökprenumeration skickas ett mejl till dig när en ledig lägenhet utifrån dina val publiceras. Är du intresserad av lägenheten loggar du in på Mina sidor och anmäler ditt intresse. När publiceringstiden gått ut, får personer som anmält intresse för lägenheten inbjudan till personligt samtal och visning av lägenheten. Innan samtalet är det viktigt att du som sökande tar del av information på vår hemsida om vad det innebär att bo hos SVPH. Efter samtal och visning får du återkoppling på om du blir erbjuden en lägenhet. Därefter meddelar du om du tackar ja eller nej. Du kan tacka nej högst två gånger, därefter hamnar du i karantän 24 månader. Om du tackar ja bjuds du in att träffa boendechefen i anläggningen för samtal och möjlighet att skriva kontrakt med SVPH.

Nej, det finns en särskild ruta i ansökan som du kryssar i om du inte har svenskt personnummer.

Det står cirka 9000 personer i lägenhetskön (november 2023).

Nej, du behöver inte vara gift med den du står i kö med.

Par behöver registrera sig var och en för sig med varsin egen mejladress. Därefter anger man varandra som medsökande i formuläret. Båda är då självständiga sökande men har möjlighet att söka en lägenhet avsedd för två personer. Om en person lämnar lägenhetskön står således den andra personen kvar med sin ansökan och kötid.

För att du ska trivas hos oss behöver du tycka om att umgås med andra. Förutom de dagliga gemensamma middagarna i restaurangen, finns ett stort antal aktiviteter som drivs av hyresgästerna själva, där SVPH står för lokalerna och dit du är välkommen att delta och bidra. Du kan också starta egna aktiviteter om du saknar något.

Det beror på när en lägenhet som blir ledig kan hyras ut och hur många som visar intresse för samma lediga lägenhet utifrån de fastställda inflyttningsreglerna.

Vi erbjuder endast hyresrätter.

Ja, som hyresgäst kan du inte stå kvar i kön.

När du har fyllt 55 år. För par gäller att den ena personen måste ha fyllt 55 år för att få ställa sig i kö tillsammans.

För att du ska trivas behöver du tycka om att umgås i en social gemenskap. Förutom de dagliga gemensamma middagarna i restaurangen, finns ett stort antal aktiviteter som drivs av hyresgästerna själva, där SVPH står för lokalerna och dit du är välkommen att delta och bidra. Du kan också starta egna aktiviteter om du saknar något.

Du ska ha fyllt 55 år och vara registrerad i vår lägenhetskö. Du bör också känna dig bekväm med att bo i ett aktivt seniorboende med social gemenskap.

Frågor angående vård- och omsorgsboendet

När du bor på Nockebyhöjden är detta ditt hem. Det finns inga regler kring när du kan ta emot besök av dina närstående men vi uppskattar om besök undviks i samband med att vi serverar våra måltider. Om du vill åka iväg och till exempel hälsa på dina närstående tar du kontakt med personalen som kan hjälpa till med planeringen.

Hyran varierar beroende på hur stort rummet är, från cirka 6000 till 12000 kr i månaden. Du kan ansöka om bostadstillägg för din boendekostnad om du har hög hyra och låg pension.

Vill du ställa dig i kö för boende hos Nockebyhöjden gör du det via din stadsdels/kommuns biståndshandläggare efter att du har fått ett biståndsbeslut. Läs mer ovan under rubrik ”Så söker du plats”.

Ja, det får du. Vi anpassar vården och omsorgen efter dina behov.

Du hittar kontaktuppgifter ovan under rubriken ”Kontakta oss”.

Som boende hos oss får du inte ta med eget husdjur. Men om vänner eller dina närstående kommer på besök med en hund går det bra om den är kopplad och under uppsikt av sin ägare inne i ditt rum.

Vanligt förekommande aktiviteter är utevistelse, promenader, musikstunder och dans med artister, trädgårdspyssel, hantverk, träning i gymnastikrummet, bakning, högläsning och filmvisning. Tillsammans firar vi midsommar, anordnar kräftskiva, oktoberfest, Nobelmiddag och mycket mer.

Lunch och middag lagas i SVPH:s kök i Nockebyhus av våra egna kockar.

Du behöver adressändra, flytta telefonabonnemang och teckna hemförsäkring. Du ska ta med kläder, eget täcke och kudde och egna möbler (säng, madrass, sängkläder och handdukar ingår). Boendet är rökfritt och det är endast tillåtet att röka utomhus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i din mejadress och tryck på sänd så får du nyheter om oss och vår verksamhet. Du kan också följa oss på Instagram.